Blog

Zöldség-gyümölcs házhozszállítás Szombathelyen? - álomból valóság

Zöldség rendelés online, termelői zöldség házhozszállítása, avagy összegzés arról, hogyan sikerült a Falussy Zöldségtermelő 2020-as, első szezonja Szombathelyen.

Lesz zöldség házhozszállítás 2021-ben is

Ha röviden kellene megvonnom a mérleget, akkor azt mondanám: jól. Ha hosszabban: rengeteg munkával, sok örömöt okozva, ami nagy erőt ad a folytatásra. Mert sokan kérdeztetek a hogyan továbbról? Lesz zöldség házhozszállítás 2021-ben is Szombathelyen? Bizony, lesz. Sőt kibővült láda tartalommal és lokációval, amit már előfizetőink visszajelzései alapján alakítottunk így - de erről majd néhány sorral lejjebb.

A föld- és kertközeli pali, a piros Wartburgban

Előbb, ha megengedtek néhány sort a saját motivációmról, hogy kommunikációs szakemberként hogyan lettem én zöldségtermelő?

Nos, világéletemben föld- és kert közeli ember voltam. Tokaj-Hegyalján nőttem fel, nem idegen számomra a gyümölcsös, a veteményes, a szőlő… Anyai nagyapám, idősebb Sárossy Ferenc klasszikus falusi tanító volt, vérbeli konok paraszt ember, akinek a föld volt az első, minden más csak ezután következett. A (nagy) szülői indíttatás régóta erősen munkál bennem. Gyerekként rendszeresen dolgoztam a szőlőben, 17 évesen szüretet vezettem és kora reggelente – mielőtt elkezdődtek a gimiben az óráim -, a piros Wartburgunkban 30 kilométerről szállítottam a szőlőt a miskolci iskolai konyhákra, hogy meglegyen a pénz a következő télen a fűtéshez használt szén árára. Megtanultam, hogy a természet diktálja a tempót, és mindig nekünk kell hozzá alkalmazkodnunk. Bevallom, ez akkoriban, kamaszként egyáltalán nem esett jól. Lázadtam és bele is fáradtam, így amikor 18 évesen elkezdtem a főiskolát Szombathelyen, az életem addigi szakaszát egy időre el is engedtem. Aztán pár évvel később, amikor már a Vas megyei napilapnál dolgoztam újságíróként, elkezdett hiányozni a föld, és zanati családi házunk kertjében nekiálltam kapálással, ásással, öntözéssel, fák gondozásával levezetni a szellemi munkával járó feszültséget. (Sőt, valójában a ház kiválasztásánál is nálam az volt az egyik fő szempont, hogy nagy kertje legyen, amit majd meg tudok művelni). Nagy elismerés volt, amikor a falu legelismertebb öreg gazdája, Pál Laci bácsi pár éve azt mondta, „Péter, ez a kert rendben van”. Ez egy jelzés volt számomra, hogy érdemes akár nagyobb léptékben is gondolkodnom. Ha itthon többet termeltem, mint ami a családnak is elegendő volt, mindig jutott belőle a barátoknak, ismerősöknek, kollégáknak is. A visszajelzések biztatóak voltak, ezért is döntöttem úgy, hogy belevágok a zöldség házhozszállításba Szombathelyen. Magam termelem, és hozzám hasonló gazdákét begyűjtöm, hogy közvetlenül juttathassam el a zöldségeket-gyümölcsöket az előfizetőimnek.

Zöldségláda előfizetés koronavírus idején

Az induláskor 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány vészhelyzet és a karantén idején, egyre több érv kezdett el szólni a kistermelők mellett. 

Olyanok, mint 

  1. a biztonság,
  2. a higiénia,
  3. a kényelem.

A vásárlóknak a hazai ízek mellett az is egyre fontosabb lett, hogy a zöldség, gyümölcs ne legyen agyon fogdosva, tapogatva, és például tömegbe, boltba se kelljen menni érte. Nálunk maximum a termelő, és az a személy, aki a ládákba adagolja őket, nyúl hozzá a zöldségekhez, mielőtt a fogyasztóhoz kerülne. Arról nem beszélve, hogy a zöldséges ládákat a bejárati ajtókig vittük. Az érintésmentesség egy új kihívás a vállalkozások életében, mi pedig garantálni tudtuk, hogy 1-2 embernél többnek az ujjlenyomata nincs a zöldségeinken.

Az import gyönyörűen mutat az üzletek polcain, de íz világában meg sem közelíti a magyart, és az érintésmentességi akadályon is elbukik. Gondoljunk bele, hány kézen-közön megy keresztül egy spanyol eper, míg odakerül a hazai polcokra? És akkor még a kényelemről nem is beszéltünk. Az online rendelések világában szeretjük, ha mindent a küszöbünkig szállítanak. A karanténnak vége, de a kényelmi faktor maradt.

Az egyik előfizetőm mesélte, irigykedve nézte, hogy Budapesten egy fél doboz gyufát is házhoz lehet rendelni. Azt mondta, alig várta, hogy legyen egy ilyen zöldségrendelős projekt Szombathelyen. Lett.

Az első év rengeteg munkával telt, ha maradt még energiám, igyekeztem bemutatni nektek a hátteret is, azt, hogy milyen szervezés, egyeztetés, logisztika, munka előz meg-egy-egy kiszállítást.

Nagyon sokan kedveltétek, amikor májusban meglepetés kiszállításra indultunk finom földieperrel, tavaszi salátával, sóskával, spenóttal, újhagymával a ládikában.  De azt is megosztottam veletek, amikor egy pesti temetés alatt mondták le a megrendelt csemegekukoricát, és a családommal kevés híján a ravatalozóból egy Szedd magad! kertbe indultunk. Aztán, mint a filmekben, lett happy end, de ezért bizony meg kellett szenvedni. Nehéz év volt abból a szempontból, hogy a márciusi fagyok példátlan károkat okoztak a hazai gyümölcsösökben országszerte, az én kertem fáit sem kímélték, némi cseresznyén és almán kívül saját gyümölcsöm 2020-ban alig termett. Zöldség szerencsére bőven.

Gazdatársak és előfizetők

Sikerült idén nagyszerű emberekkel, remek beszállítókkal, ízig-vérig lelkiismeretes termelőkkel megismerkednem, akik szívesen csatlakoztak a zöldség-gyümölcs házhozszállítás Falussy Zöldségtermelő által kimunkált projektjéhez.

  • Keléden Mariann és kolléganői
  • Vadosfán Józsi és felsége
  • Újperinten Margit néni
  • Sárvár-Hegyközségben Marika néni
  • Sárváron Kati néni
  • Győrladaméron Zsolti

voltak azok, akiktől rendszeresen szereztem be kistermelői zöldséget, gyümölcsöt, de rajtuk kívül még sok másik gazdával is kapcsolatba kerültem, akiktől egy-két alkalommal szintén vásároltam.

Ezúton is köszönöm, hogy támogattatok és 2021-ben is ezt teszitek majd!

A beszállítók az egyik oldal. A másik pedig az a nagyszerű közösség, akikből sokakkal a szezon végére az előfizetőből olyan ismerőssé váltunk, aki simán felhívhatja a másikat, bármilyen témában, ha segítségre lenne szüksége.

Sok pozitív energiát kaptam tőletek. Amikor például Andi arról mesélt, hogy a gyerekei eddig a borsót kizárólag fagyasztott formájában ismerték, és a srácoknak mekkora élmény volt hüvelyből kifejteni a borsót, az igazán szívet-lelket melengető volt. Vagy amikor jött az üzenet, hogy életetek legjobb csemegekukoricáját találtátok a ládában, vagy küldtetek egy fotót arról, hogy mi rotyog a fazékban a kapott zöldség alapanyagból, amikor Dóri egy saját készítésű, ropogós kovászos cipóval lepett meg, az nekem bőven adott erőt a folytatásra.

Falussy Zöldségtermelő vélemények: 9.3

Persze hibák is voltak, minden ládában, minden egyes zöldség nem volt egyforma méretű és egyformán szép. A jövőben azon kell dolgoznom, hogy a magas minőséget egyenletesen tudjam biztosítani.

Hogy az irány jó, azt ti mondtátok, abban az elégedettségi felmérőben, amely 10-es skálán összességében (mennyiség, minőség, rugalmasság, ügyfél-kommunikáció szempontjából) 9.3-asra értékelte a 2020-as munkánkat. A szöveges visszajelzésekből készítettem is egy szófelhőt, amelynek leggyakrabban ismételt szavai a Falussy Zöldségtermelővel kapcsolatban:

  • helyi
  • megbízható
  • lelkiismeretes
  • friss
  • jó árérték-arányú
  • kistermelői minőségű

Köszönöm nektek, igyekszem erre folyamatosan rászolgálni!

A 2021-es zöldségláda csomagok

Ugyanebben a kérdőívben arról is érdeklődtem nálatok, hogy mit látnátok még szívesen a ládákban a zöldség-gyümölcs rendelés mellett?

Nos, a legtöbb voks

  • tojásra,
  • mézre,
  • füstölt húsárura,
  • házi száraztésztára

érkezett, így ezeket a 2021-es láda-ajánlatokba be is építettük. Igazi kistermelői minőségben, baromi finom sonkákkal, kolbászokkal, tanyasi tojásokkal, tíztojásos házi száraztésztákkal és különféle termelői mézekkel érkezünk 2021-ben. És megmaradnak az eddigi heti, kétheti, havi tisztán zöldségláda rendelési lehetőségek is. 

Tartozom egy vallomással. November végére ígértem, hogy kijövök a 2021-es árakkal, csomagokkal, de a sok egyeztetés miatt később készültem el velük.

Később, de talán nem későn, hiszen 2021 március 4-től már a 2021-es aktuális információkkal találkozhattok.

Itt tudtok rendelést leadni, vagy böngészni a számotokra remélhetőleg hasznos infók között: https://www.zoldseghazhozszallitas.hu/

Újdonság, hogy 2021-ben Győrben és Sopronban is tudtok házhoz rendelni!

Az ENSZ a zöldség-gyümölcs fogyasztás évének nyilvánította 2021-et, úgyhogy egyetek minden nap legalább 40 dkg-ot belőle, és vigyázzatok magatokra, családotokra. Hiszen a 2020-as év rávilágított az értékrendek átgondolására és annak a tudatosítására, hogy az egészségnél, az emberi kapcsolatoknál nem lehet semmi sem fontosabb!

Vitaminokban, rostokban bővelkedő, egészségben gazdag 2021-es esztendők kívánok a blog minden kedves olvasójának!

Megosztás
Facebook Twitter