Blog

Mire jó az eper?

A földieper a legnépszerűbb bogyós gyümölcseink egyike. Mennyei, zamatos ízét biztosan jól ismered, azonban azt is tudod, hogy milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Cikkünkből kiderül, miért is érdemes rendszeresen epret fogyasztanod!

A tavaszi, ragyogó napsütéses idővel együtt beköszöntött az eperszezon is. A földieper (szamóca) pedig köztudottan a legnépszerűbb bogyós gyümölcseink egyike. Mennyei, zamatos ízét biztosan te is jól ismered, azonban azt is tudod, hogy milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Cikkünkből megtudhatod miért is érdemes rendszeresen epret fogyasztanod!

Eper vagy szamóca?

Először is azt érdemes tisztázni, mire gondolunk, amikor az eperről beszélünk?

Kertész szakemberek eper alatt az eperfa (Morus alba - fehér eperfa, Morus nigra - fekete eperfa) vagy ahogyan mág hívni szokták, a szederfa gyümölcsét értik. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. 

A szamóca ellenben a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Az erdei szamóca őséből (Fragaria vesca) szakemberek nemesítéssel létrehozták az ember által termeszthető változatokat (Fragaria X ananassa), ami a köznyelvben idővel már földieperként és eperként szerepelt. És mivel egyre többen értik eper alatt a nemesített szamócát, ezért a köznyelv számára már a piros bogyós bokros termésű növényünk az eper, nem pedig a szederfa fehér vagy fekete gyümölcse.

Az eper vitamin tartalma

Gondoltad volna, hogy az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs? Magas C-vitamin-tartalmával (65 mg/100g) fontos részét képezi az egészséges és tudatos táplálkozásának. Kutatások szerint 8 szem elfogyasztásával több C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot.

Többféle vitamin is megtalálható benne, az A-, B1-, B2-, és C-vitaminnak köszönhetően remek ránctalanító hatással bír. Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E-vitamint is tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Ráadásul a fogyókúrázók egyik nagy kedvence is! Az eper ugyanis nem csak rendkívül finom és egészséges gyümölcs, hanem kalóriaszegény is, mivel 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.

 

Az eper jótékony hatása a szervezetre

Az erdei szamóca már az ókorban is ismert volt, akkoriban a lázat, depressziót és torokfájást próbálták gyógyítani vele. Napjainkban számos egészségügyi problémára nyújt jótékony hatást, mutatjuk melyek ezek:

  • Az eper kiváló a C-vitamin forrás, így erősíti az immunrendszert és fokozza a kollagén termelődését.
     
  • Képes csökkenteni egyes ráktípusok (pl. mell-, vastagbélrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek találhatók benne.
     
  • A kutatók szerint a rendszeresen eper fogyasztás segít ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat, illetve a korral járó memóriavesztés mértékét is csökkentheti.
     
  • Antioxidáns készletének köszönhetően az eper segíti a szív védelmét. A benne lévő ellaginsav, és a további fenolos vegyületek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gátolják a káros koleszterinek képződését.
     
  • Az eper kiváló rostforrás, már pedig az egészségesen működő emésztéshez elengedhetnek a rostok. Egy adag eperrel már eleget tehetsz napi rostszükségletednek.
     
  • Gyógyír lehet számos szemproblémára is, mivel képes csökkenteni a szemszárazságot, a látóidegek degenerálódását, a látási zavarokat is.
     
  • Továbbá az eper levele teaként is fogyasztható, amelynek remek vízhajtó és tisztító hatása van.


Epres recept

Ki ne rajonga a gyümölcsös, epres édességekért és süteményekért? Íme egy különleges erpes csokipoharas recept Gabikonyha által:

Mogyoróvajas és eper-chiadzsemes csokipohárkák Gabykonyha receptje alapján

Hozzávalók 8 db pohárkához:

  • 200 g étcsoki (én 70 %-osat használtam)
  • 400 g eper
  • 4 ek chiamag
  • Agavészirup vagy ízlés szerinti édesítő
  • Vanília paszta (elhagyható)
  • 8 ek mogyoróvaj (cukrozatlan)

Összeállítás: 8 db szilikon muffinforma

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel a csokit gőz felett és kenjük ki vele a szilikon muffinformákat. Nem kell túl hígra olvasztani, hogy meg tudjon tapadni a kapszlik oldalán a csoki és ne folyjon az összes az aljára. A maradék csokit tegyük félre, szükség lesz rá. A kapszlikat tegyük pár órára a hűtőbe.
  2. Amíg hűl a csoki, készítsük el az epres tölteléket. Az epret kezdjük el egy lábasban melegíteni, majd adjunk hozzá ízlés szerint valamilyen édesítőt és ha használunk vaníliát, azt is - ízlés szerint. Főzés közben a nagyobb eperdarabokat szétnyomkodhatjuk, de nem muszáj.
  3. Főzzük az epret magas hőfokon kevergetve 5-10 percig, vagy amíg a levének a 3/4 részét elfőtte. Adjuk hozzá a chiamagot, keverjük jól össze és ezt is tegyük félre, hogy kihűljön és besűrűsödjön.
  4. Ha megdermedt a csoki a formákban, akkor kezdődhet a töltögetés. A kapszlikat félig töltsük meg mogyoróvajjal (1 jó evőkanálnyi), majd a tetejére kanalazzunk az epres chiadzsemből szintén kb. 1 erős evőkanálnyit. A megmaradt csokit ismét olvasszuk fel, és mindegyik kapszlit zárjuk le vele, azaz csorgassunk a tetetjükre belőle. Ismét tegyük vissza hűtőbe pár órára, de akár egy egész éjszakára is.
  5. Ha teljesen megdermedt a csoki, húzzuk le róluk a formát és már tálalhatjuk is. Szitálhatunk a tetejére cukrozatlan kakaóport. 

További egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKkonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!

 

Online zöldség rendelés Szombathelyen

A járványügyi helyzet megmutatta, hogy az egészség a legnagyobb értékünk, a karantén időszak alatt a zöldség házhozszállítás pedig még nagyobb jelentőséget kapott. Ha friss, hazai idényzöldségekre vágysz, vagy tudatos életmódot folytatsz, akkor jó helyen jársz!
2020 májusában nagy sikert aratott a meglepetés kiszállításunk azoknak, akik már március - áprilisban előfizettek, és a láda tartalmazott zamatos földiepret is.

Rendeld meg a hozzád illő csomagot, növeld vele szervezeted ellenálló képességét, és élvezd, hogy közben még finomakat is ehetsz! A Falussy Zöldségtermelő csomagok nem csupán egy adag friss zöldséget rejtenek, hanem immunrendszered legális teljesítmény fokozói lesznek a vírusok elleni harcban. Böngéssz csomagjaink között most!

 

Ajánló fotó: Pixabay.com

Megosztás
Facebook Twitter