Blog

Az újhagyma felhasználása

Az újhagyma nem csak ételeink fűszerezésére van remek hatással, hanem egészségünkre is!

Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része még nem fejlődött ki teljesen. A hagyma nem csak ételeink fűszerezésére van remek hatással, hanem egészségünkre is! A zöldje például fejfájáscsillapító és vérnyomás csökkentő vegyületeket tartalmaz. De lássuk részletesebben az újhagymában rejlő erőt!

Az újhagyma vitamin tartalma

Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. B-vitaminok, H- és E-vitamint is tartalmaz, emellett bővelkedik folsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.

Az újhagyma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. A benne található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak. 

Az ülő életmód, az egyre kevesebb testmozgás, valamint a rostban szegény táplálkozás sokaknál nem megfelelő bélműködést eredményezhet. Az újhagyma rendszeres fogyasztása ugyanakkor felgyorsítja az emésztési folyamatokat és szabályozza a bélflórát.

Gondoltad volna, hogy az újhagyma légúti megbetegedések ellen is hatásos? A benne található illóolajok gyorsan és hatékonyan oldják fel és tisztítják meg a letapadt váladékot. 

Ráadásul szépségápolásban is számíthatsz rá, mivel rendszeres fogyasztása hozzájárul a bőr egészségéhez. 

Zöldhagyma receptek 

Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket általában szendvicshez vagy épp zsíros kenyérhez fogyasztjuk, ugyanakkor közkedvelt recept az újhagymaleves is.

GabyKonyha jóvoltából ezúttal egy gombapástétom receptet hoztunk

Hozzávalók (egy nem túl nagy adaghoz): 

  • 500 g barna csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál újhagyma
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 tk szárított majoranna (friss is mehet)
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 közepes csokor petrezselyem (de mellé friss zeller és medvehagyma is jó bele!)
  • 1/2 bögre / 100 g főtt csicseriborsó (konzerv is jó, lemosva, lecsepegtetve)
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A gombát, újhagymát, fokhagymát és a petrezselymet tisztítsuk meg és készítsük elő. A gombát vágjuk fel szeletekre, az újhagymát karikára, a petrezselymet durvára.
     
  2. Öntsünk egy serpenyőbe 1-2 ek. olajat, nyomjuk vagy reszeljük bele a fokhagymákat és kezdjük el pirítani.
     
  3. Pár perc után tegyük hozzá a gombát, fűszerezzük és közepes-magasabb lángon süssük addig, míg összeesik.
     
  4. Amikor ez megtörtént (összeesett a gomba), keverjük hozzá a karikára vágott újhagymát és petrezselymet, süssük még pár percig, míg ezek is megpuhulnak kicsit, majd húzzuk le a tűzről.
     
  5. Ha kicsit kihűlt, öntsük az egészet a késes betétű robotgépünk tartályába, adjuk hozzá a csicseriborsót és mixeljük az egészet pástétommá. Ha túl száraznak ítélnénk a masszát, akkor egy kis olajjal és vízzel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.
     
  6. Pirítóssal éppúgy isteni, mint friss kenyérrel. :)

További egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!

 

Online zöldség házhozszállítás

A kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen az egészséges és tudatos életmódhoz. Amennyiben friss, hazai idényzöldségekkel dobnád fel ételeidet, akkor jó helyen jársz!

A Falussy Zöldségtermelő csomagok nem csupán egy adag friss zöldséget rejtenek, hanem immunrendszered legális teljesítmény fokozói lesznek a vírusok elleni harcban. Böngéssz csomagjaink között és rendeld meg a számodra megfelelőt!

 

Megosztás
Facebook Twitter