Blog

A spenót nyersen mérgező? Most kiderül!

A spenót talán az egyik legmegosztóbb zöldség, itthon még mindig kevesen vannak, akik előszeretettel fogyasztják. Érdekesség, hogy Popeye a tengerész mesehősnek köszönhetően az 1930-as években az USA-ban kb. 30%-kal nőtt a spenót népszerűsége.  Lehet, hogy nevetségesnek hangzik, de szerintem Popeye, a tengerész volt a XX. század legelső gasztro influenszere. Popeye a spenótot felhelyezte a dobogóra a gyerekek kedvenc ételei versenyben, melyet csak a pulyka és a fagylalt előzött meg. A rajzfilmfigura hősi tettéért 1937-ben szobrot is kapott a texasi Crystal Cityben, ami egyúttal a világ „spenótfővárosa” és spenótfesztiválok megrendezője. Ennyit jelentett egy korabeli influenszer, Popeye, aki maga is szupererőt nyert a spenót fogyasztásából. A spenótnak saját világnapja is van, méghozzá minden év március 26-án.

Spenót vitamintartalma

Amellett, hogy finom és egészséges zöldség gazdag antioxidánsokban, rostokban, valamint vitaminok közül leginkább C-, A- és K-vitaminban bővelkedik. Az A-vitamin mellett a spenót koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint, amelyek fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében.

Kiváló magnézium és káliumforrás is, ez a két ásványi anyag ugyanis az egészséges vérnyomás egyensúlyban tartásában játszik szerepet. Továbbá fontos kiemelni, hogy a benne található antioxidánsok miatt rákmegelőző hatású.

Nem mehetünk el szó nélkül a rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett sem. 100 gramm spenót csupán 7 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók, tudatos életmódot folytatók számára is remek megoldást kínál!

A spenót hatása a gyomorra

A spenót nemcsak a konyhában kedvelt, gyógynövényként is számos pozitív hatása van az egészségre. Például a főtt levelek segíthetnek a felfúvódás ellen, a spenót még hasmenésnél is könnyen emészthető étel.

A spenót rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, mivel elősegíti a vastagbélben letapadó méreg- és salakanyagok távozását.

Sok a tévhit a spenóttal kapcsolatban

A közhiedelemmel ellentétben a nyers spenót nem mérgező, tehát nyersen is ehető, ugyanakkor csak a fiatal tavaszi vagy nyári spenót alkalmas nyers fogyasztásra. A különböző kutatások során a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legegészségesebb módja a spenót fogyasztásának, ha nyersen juttatod a szervezetedbe.

Továbbá a spenót jelentős vastartalma is egy mítosz. Nem idális vasforrás, mivel nagy az oxálsavtartalma, ami magas koncentrációban kristályosodhat, ez pedig hosszú távon vese- és epehólyag-problémákhoz is vezethet. Javasolt a spenótot más élelmiszerekkel együtt enni, amelyek csökkentik az oxálsav hatását. Ezek közé tartozik például a paradicsom, burgonya, brokkoli, valamint érdemes a spenótot tejtermékkel is fogyasztani, amely szintén segíthet csökkenteni az oxálsav hatását.


Spenót receptek

Gabykonyha blogján számos egészséges, minden mentes receptet találsz a spenóthoz kapcsolódóan.

Ha egy igazán tápláló reggelire vágysz, akkor próbáld ki az alábbi avokádos-babos szendvics receptet!

Amennyiben egy tápláló, zöldekben gazdag vacsorát dobnál össze, akkor a mángoldos-bébispenótos rizottó zöldspárgával receptet ajánljuk.

Egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!

Szombathely zöldség házhozszállítás

A járványügyi helyzet megmutatta, hogy az egészség a legnagyobb értékünk. A tápanyagdús, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal teli termelői zöldségekkel hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését és immunrendszerünk megerősítését. Ha friss, hazai idényzöldségekre vágysz, netán tudatosan táplálkozol, akkor válaszd az online zöldség rendelést!

Böngéssz csomagjaink között és rendeld meg a hozzád illőt biztonságosan, online!

Megosztás
Facebook Twitter