Blog

A spárga élettani hatása

A spárga az egyik legjobb vitaminforrás, ráadásul áprilistól-június közepéig is eltart ennek a remek zöldségnek a szezonja. Ismerd meg a spárgát és jótékony hatásait!

A spárga az egyik legjobb vitaminforrás, a görögök mintegy 2500 évvel ezelőtt már ismerték, nevét is azóta jegyzik, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, elsősorban fogfájásra és méhcsípés kezelésére alkalmazták.

A spárga K vitamin tartalma és jótékony hatásai

A spárga kiválóan feltölti vitaminnal és ásványi anyaggal a szervezetünket, hívhatjuk akár egy természetes multivitaminnak is. Elsősorban A-, C-vitaminban, vasban, cinkben és káliumban bővelkedik, de E-vitamin, folsav, kalcium és szelén tartalma is kimagasló a különböző spárga típusoknak.

A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét és csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, tehát a sejt életében is fontos szerepet játszik. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, a spárga magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy az úgynevezett szabadgyökök károsítsák a sejtjeinket, így a rákos betegek számára is jótékony hatással bír.

Gondoltad volna, hogy a spárgát régen a vesekő természetes eltávolítójaként is alkalmazták? A spárga enyhe vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, ennek köszönhetően igen kedvező befolyást gyakorol a keringési rendszerre. Mivel a spárga több mint 92 %-a víz, így remek méregtelenítő, ezáltal rendszeresen fogyasztva egészségesen tartja a vesénket.

Emésztési problémákra is remek megoldást kínál, mivel a spárga magas rosttartalmának hála segíti az emésztést, a bélflóra aktív védőjeként pedig hozzájárul a jótékony baktériumok kialakulásához.

 

Spárgakrémleves

A spárga felhasználása igen sokoldalú lehet a konyhában. A legnépszerűbb és legközkedveltebb recept a zöldséghez kapcsolódóan a spárgkérmleves. Aromájához a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a metélőhagyma, a kapor kiválóan harmonizál vele. Tökéletes köret sült húsok, halak mellé, salátákhoz, de akár grillezhetjük is.

Spárgás vöröslencse lasagne recept Gabykonyha által

Hozzávalók 4 főre:

Vöröslencsés alaphoz:
•    400 g / kb. 2 bögre száraz vöröslencse
•    1 nagyobb fej vöröshagyma
•    2-3 gerezd fokhagyma
•    1 szál sárgarépa aprón lereszelve
•    1-2 ek olívaolaj
•    Só, bors ízlés szerint
•    2 tk szárított bazsalikom
•    1 tk szárított oregánó
•    1 tk szárított majoranna
•    6 bögre / 1,5 liter víz
•    1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
•    3 púpos ek paradicsomsűrítmény
•    1/2 bögre olívabogyó (elhagyható)

Rétegzéshez:
•    20 szál spárga
•    Pár szelet olajban eltett szárított paradicsom (elhagyható)
•    Lasagne tészta
•    Sörélesztőpehely 

Elkészítés:

  1. A spárgát mossuk meg, alsó keményebb, fás részét vágjuk le, majd tegyük félre. A répát mossuk meg, hámozzuk meg és reszeljük le apró lyukú reszelőn. A hagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát reszeljük le vagy nyomjuk össze.
     
  2. Egy mélyebb serpenyőbe öntsünk 1-2 ek olajat, majd kezdjük el a répát és a hagymákat pirítani, fonnyasztani, közben fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, majorannával.
     
  3. Ha kicsit megpirultak, megpuhultak, már jól illatoznak, adjuk hozzá a vöröslencsét, öntsük fel vízzel és a paradicsommal, majd vegyük alacsony-közepesre a hőfokot és főzzük puhára a lencsét (kb. 20 perc).
     
  4. Mikor már szinte teljesen megpuhult a lencse, keverjük hozzá a paradicsomsűrítményt, és a karikára vágott olívabogyót (ha használunk), és még pár percig hagyjuk főni.
     
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
     
  6. Egy sütőtál alját kicsit olajozzuk meg, és tegyünk fel vizet forrni.
     
  7. A lasagne tésztalapokat forrásban lévő vízben főzzük elő pár percig, hogy kicsit rugalmasak, hajlíthatóak legyenek.
     
  8. Kezdjük el rétegezni a tálban a következő szerint: a tál aljára kerüljön egy réteg tészta, majd a tésztára jöhet a lencsés ragu, arra a csíkokra vágott aszalt paradicsom (ha használunk) és végül a korábban előkészített spárga. Majd kezdjük elölről, míg tartanak az alapanyagok. A spárgára mehet egy réteg tészta, majd szósz, aszalt paradicsom és spárga... Én 28 x 20 x 5 cm-es tálban sütöm, ebbe két réteg fér és a szósz el is fogy. A felső rétegre aszalt paradicsom helyett friss paradicsomot vágtam.
     
  9. Ha megvagyunk a rétegezéssel tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig.
     
  10. Sütőből kivéve szórjuk meg sörélesztő pehellyel, fincsi sajtos ízt kölcsönöz neki. 

További egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKkonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!

 

Szombathely zöldség házhozszállítás

A járványügyi helyzet megmutatta, hogy az egészség a legnagyobb értékünk. A tápanyagdús, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, antioxidánsokkal teli termelői zöldségekkel hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését. Ha friss, hazai idényzöldségekre vágysz, netán tudatosan táplálkozol, akkor válaszd az online zöldség rendelést!

Böngéssz csomagjaink között és rendeld meg a hozzád illőt biztonságosan, online! A Falussy Zöldségtermelő csomagok nem csupán egy adag friss zöldséget rejtenek, hanem immunrendszered legális teljesítmény fokozói lesznek a vírusok elleni harcban.

Megosztás
Facebook Twitter