Blog

A sóska élettani hatása

A sóska egy igazi vitaminbomba és tápanyagokban gazdag zöldség, itthon meglehetősen elhanyagolt és alulértékelt, pedig rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással bír.

Az Európában és Észak-Ázsiában őshonos sóska egy igazi vitaminbomba és tápanyagokban gazdag zöldség. A sóska - a spenóthoz hasonlóan -, igen alulértékelt, pedig rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással bír. Mutatjuk is cikkünkben, miért érdemes beiktatnod a sóskát a mindennapi étkezésekbe!

A sóska hatása az emésztésre

A sóska rostban igen gazdag, amelynek köszönhetően hatásos székrekedés, puffadás és emésztési problémák ellen. Alacsony kalóriatartalma miatt igen népszerű a diétázók körében, is mivel 100 gramm sóska csupán 22 kalóriát tartalmaz.

A benne található flavonoidoknak és antioxidánsoknak víz- és hashajtó hatásuk van, amely hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A sóskából készült teát ebből kifolyólag gyakran használják méregtelenítésre. 

Gondoltad volna, hogy magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatással is bír?

A levelekben található antioxidánsok csökkentik a szervezet triglicerid szintjét, így a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékony hatással van. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, akkor a sóska kalciumban is gazdag, amely erősíti a csontjainkat.

 

A friss sóska elkészítése

A sóska egy izgalmas tavaszi növény, amit rengeteg variációban el lehet készíteni, nyersen fogyasztva például egy igazi vitaminbomba. 

A sóska, a spenót ikertestvére, ami nem csak a színükön, hanem az elkészítésük módjában is megmutatkozik. Leggyakrabban salátát vagy mártást készítenek belőle, ugyanakkor a sóska tehető sós pitékbe, levesekbe és főételekbe is csak, hogy néhányat említsünk.

A friss sóska esetében a legfontosabb teendő az előkészítés során az alapos mosás. Érdemes a leveleket többször átmosni, majd a levél szárát és a benne futó középső erezetet érdemes eltávolítani. A megmosott sóskát ezt követően zsiradékon javasolt megfonnyasztani. A hatalmas levélmennyiségből csupán egy kisebb fonnyasztott végeredmény marad, aminek felhasználásához és elkészítéséhez csak a képzeletünk szabhat határt!
Tudtad, hogy pestót sóskából is el lehet készíteni? A citrusos íze pedig tökéletesen illik a például a garnélához.

Online zöldség rendelés Szombathelyen

A járványügyi helyzet bebizonyította, hogy az egészség a legnagyobb értékünk. A karantén időszak alatt nem csak az online világ, hanem a zöldség házhozszállítás is nagy jelentőséget kapott. Ha friss, hazai idényzöldségekre vágysz, vagy tudatos életmódot folytatsz, akkor jó helyen jársz!

A Falussy Zöldségtermelő csomgaok nem csupán egy láda zöldséget kínálnak, hanem immunrendszered tűzfalát támogató vírusirtó-programot, amin őstermelők tapasztalata fut. Ismerd meg csomagjainkat és rendeld meg a számodra legmegfelelőbbet online, biztonságosan!

Megosztás
Facebook Twitter