Blog

A saláta élettani hatása

Ha friss ízekre vágysz, vagy a télen lemerült immunrendszeredet szeretnéd felturbózni, akkor a saláta remek választás! Cikkünkben megismerheted a tavaszi fejes saláta jótékony hatásait!

Köztudott, hogy a tavaszi fejes saláta talán egyik legismertebb a salátafajták közül. Ha friss ízekre vágysz, vagy a télen lemerült immunrendszeredet szeretnéd felturbózni, akkor a saláta remek választás!

Tavaszi fejes saláta – minden, amit tudni érdemes róla

Gondoltad volna, hogy a salátát már több mint 4500 évvel ezelőtt is ismerték? A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Az amerikai kontinens pedig Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a napjainkban igen népszerű tavaszi fejes salátát.

A fejes salátának több száz különböző változata létezik, a különbség főként formájukban és színükben van. A különböző fejes saláták színe a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjedhet, a színük alapján pedig eltérő tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Így a zöld változatokban nagyobb mennyiségben találhatóak kávésav származékok, míg a vörös levelekben flavonok és antocianinek vannak.


 

A tavaszi saláta vitamin tartalma

A fejes salátában igen nagy mennyiségben találhatók meg vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek az egészség megőrzősében: 

  • Gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin például serkenti a sejtek megújulását, míg a K-vitamin, amely a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges.
     
  • A tavaszi fejes salátában található C-vitamin gazdag antioxidáns forrás, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Ezt a hatást benne található fitoösztrogének és a folsav csak tovább fokozza.
     
  • Jótékony hatással van a gyomor működésére ezért, ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid is enyhülni fognak.
     
  • A salátában található ásványi anyagok segítik a lúgos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetből.
     
  • Gondoltad volna, hogy a saláta és a bőrre és hajra is jó hatással van? Bizony, a salátá tele van fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőr kialakításához, valamint távol tartják a bőrproblémákat is.

 

Recept ötlet a tavaszi fejes salátához

A tojásos nokedli mellé kínált friss fejes salátát biztosan te is jól ismered, ugyanakkor a tavaszi fejes salátát számos kreatív módon felhasználhatod a konyhában! A különböző fajtákkal változatossá és színessé tudod varázsolni az étrendedet.

Most egy igazán izgalmas receptet osztunk meg veled Gabykonyhájából

Epres-fűszeres fejes saláta

Hozzávalók 2 főre:
•    1 nagy fej saláta
•    Ízlés szerint friss petrezselyem
•    8-10 szem friss eper
•    ½ tk szárított oregánó
•    ½ tk szárított bazsalikom
•    ½ tk szárított majoranna 
•    extra szűz jó minőségű olívaolaj
•    tökmagolaj
•    balzsamecetkrém

Elkészítés:

  1. A salátát, petrezselymet és az epreket mossuk meg, majd vágjuk össze és tegyük egy keverőtálba.
     
  2. Adjuk hozzá a fűszereket, locsoljuk meg ízlés szerint az olajokkal és a balzsamecetkrémmel, forgassuk jól össze és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés: A szárított fűszerek helyett mehet friss is. (Ebben az esetben többet tegyünk belőlük, mint a szárítottból).

További egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!

 

Online zöldség házhozszállítás

A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Amennyiben friss, hazai idényzöldségekre vágysz, vagy tudatos életmódot folytatsz és szereted helyi alapanyoggal elkészíteni ételeidet, akkor jó helyen jársz!

A Falussy Zöldségtermelő csomagok nem csupán egy adag friss zöldséget rejtenek, hanem immunrendszered legális teljesítmény fokozói lesznek a vírusok elleni harcban. Böngéssz csomagjaink között és rendeld meg a számodra megfelelőt!

Megosztás
Facebook Twitter