Blog

A gyerek nem eszik elég zöldséget, de mi köze ehhez Forrest Gumpnak?

Tudom, hogy nagyon szeretnéd, ha a gyerekeid nem válogatnának annyit, hanem minél több zöldséget kóstolnának és kedvelnének meg (és persze gyümölcsöt - de, ezeket jobbára azért szeretik). Tévedés, hogy a zöldségeket csak azért esszük, mert egészségesek. Inkább, mert finomak.

A legjobbat akarod nekik, mégis kitartóan ellenállnak. (Máig hangosan számolok magamban, mikor meglátom, hogy az egyetemista lányom szálanként válogatja ki a hagymát a pörköltalapból, a kicsi meg a húslevesben rendre otthagyja a főtt sárgarépát - a nyerset szerencsére megeszi)

A küzdelem örök. De a frontok mozognak. Ha előrenyomulsz és sikereket érsz el, mondjuk a karfiollal, tuti elbuksz a brokkolival, vagy édesem kitalálja, hogy ami tegnap még finom volt, az ma már nem az.

A gyerek nem eszik elég zöldséget, mit csináljak?

Van egy titkos módszer, ami a jelek szerint működik.

Elárulom.

Ez a közös felfedezés élménye.

Nem én találtam ki, a Falussy Zöldségtermelő közösségi tapasztalata, amit szívesen megosztok veled, hátha nálad is beválik.

2021-es láda előfizetőink közül többen is mesélték, hogy amikor megkapod az aktuális ládádat, az olyan, mintha nekiállnál kibontani a karácsonyi ajándékot. Élmény, hiszen mindig van benne valami meglepetés, főként, ha a gyerekekkel együtt nézitek át a láda tartalmát. Nekik is nagyobb kedvük lesz megkóstolni egy ismeretlen zöldséget, ha előtte jól megtapogathatták, megszagolhatták, esetleg a pucolásban, tisztításban, feldolgozásban is segédkeztek. (Vakok és gyengénlátók érzékenyítő foglalkozásain is feladat a bekötött szemű látóknak, hogy tapintsák ki, és azonosítsák alak, és forma alapján a különböző zöldségeket)

Ezek voltak a Falussy Zöldségtermelő előfizetőinek tapasztalatai 2021-ben:

Szilveszterék három éves kislánya így kapott rá a szőlőre - előtte fintorogva utasította vissza a leghívogatóbb bolti fürtök szemeit is -, féléves kicsi lányuk pedig élete első zamatos sütőtökét majszolta lelkesen szeptemberben.

Bettiék családjában nem csak a ládák átfésülése okozott örömteli pillanatokat, de az is, hogy ennek hatására a gyerekek jóval több zöldséget ettek, mint korábban, és szívesebben ismerkedtek az új ízekkel is.

Robiéknál az volt az "aha-élmény", amikor kisfiúk először meglátta a hüvelyes zöldborsót. Addig azt hitte - nyilván a bolti fagyasztottból kiindulva -, hogy a zöldborsónak nincs is héja. (Pedig Forrest Gump óta tudjuk, hogy igenis van, Jenny és Forrest meg éppen ilyenek voltak egymásnak/Jenny and me was like peas and carrots.)

Mónika Sopronból pedig már nem gyerek, és Sándor sem Szombathelyről, mégis, mindketten megjegyezték, hogy tavaly több olyan "alulértékelt, vagy "elhanyagolt" zöldséget is megkóstoltak, amit a boltban nem biztos, hogy maguktól megvettek volna. És "azok is értelmet nyertek, nagyon finomakat főztünk belőle", főzte fűzte hozzá Sanyi. 

Mindig van új a nap alatt, ezt pedig már a szombathelyi Móni tanulsága, aki azt hitte az elmúlt 30 évben, hogy nem szereti a sütőtököt. Egészen addig, amíg a heti ládában érkezett Orange fajtából el nem készítette első sütőtök-krémlevesét – ugye, mindent felhasználunk, hasznosítunk, amit kapunk -, ami nagy meglepetésére nála is zajos sikert aratott.

Marcus Tullius Cicero szerint a változatosság gyönyörködtet. (Variétas delectat).

Egyetértek, de nem idézzetek római szenátort egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy kiskamasznak sem.

Inkább fedezzétek fel együtt a gyerekekkel, hogy milyen a tapintása, illata, és az íze a háztáji magyar zöldségeknek. 

Megosztás
Facebook Twitter